Ik schreef eerder al een blog hoe alles werkt met een herbeoordeling en herkeuring wanneer je bijverdiend naast je WIA uitkering. Inmiddels ben ik weer wat verder gekomen in mijn zoektocht en mijn situatie en deel ik graag alle nieuwe bevindingen. Zoals jullie weten heb ik mijn eigen ontslag bedrijf De Ontslagexpert waarbij ik werknemers help aan een eerlijk ontslag.
In een eerdere blog vertel ik al ontzettend veel over hoe bijverdienen werkt en wanneer je een herkeuring krijgt. Lees deze goed door dan begrijp je deze nieuwe blog beter. Je kunt dit blog hier vinden.
In bovenstaande Youtube video leg ik uit hoe ik met nul euro en een IVA uitkering mijn eigen bedrijf heb opgezet. Ik heb steeds al mijn geld wat ik verdiende weer geïnvesteerd in mijn bedrijf zodat ik gezonde uren en handjes van anderen kon inhuren om sneller meer voor elkaar te krijgen en sneller te groeien naar een noemenswaardig overstijgend niveau. Een noemenswaardig niveau waarbij het pas interessant wordt als WIA gerechtigde, alle risico’s en zekerheid op te gaan geven. MAARRRR ik zei altijd als ik dan straks in het diepe spring (zonder WIA door) dan wil ik zo goed mogelijk in het diepe springen. Het vervolg dus van mijn zoektocht in deze blog.
Wat we nu in ieder geval weten?
Voor het geld hoef je het niet te doen:
Dit is heel erg om te zeggen maar wel de waarheid. Velen willen niet hun IVA of WGA 80-100% kwijtraken. Dit betekent dat je dus niet meer dan 20% van je maatmaninkomen mag verdienen. Dit maakt dat je echt maar heel weinig kan en mag verdienen om deze uitkering niet kwijt te raken. Voor het kleine beetje geld wat je dus safe kan verdienen bruto zonder deze WGA 80-100% of IVA kwijt te raken hoef je het vaak dus niet te doen. Dus als je doel is meer netto geld te willen verdienen maar je uitkering niet kwijt te willen raken en geen herkeuring te willen krijgen dan kan je beter vrijwilligerswerk doen. Want zolang je niet noemenswaardig je uitkering overstijgt kan je van de extra euro’s die je verdiend weinig overhouden omdat het met 70% verrekend wordt met je uitkering. Je mag 30% zelf houden wat onderaan de streep netto vaak nihil is maar als dit weer net teveel is dan kan je dus wel een herkeuring krijgen.
Je kan vaak beter vrijwilligerswerk gaan doen of hobbymatig aan de slag gaan voor voldoening. Dan zit je namelijk gewoon safe. Geen risico op herkeuringen ed. Let wel op dat het een klein “vrijwilligers” iets moet zijn want wanneer je gewoon giga uren zou maken dan klopt die constructie natuurlijk niet. Voor velen onder ons met minimale kleine uren zou dit een escape kunnen zijn. Veel van ons zijn natuurlijk niet zonder reden afgekeurd en kunnen vaak dan ook weinig werken. Echter komen sommige soms boven de 20% van het WIA maatmanloon inkomen uit en als je dat dus 1 jaar lang verdiend kan je al een herkeuring krijgen.
ZZP’ers sneller risico tot herkeuring:
ZZP’ers verdienen al snel meer per uur dan iemand in loondienst. Deze komen dan vaak ook nog sneller in de gevarenzone van een herkeuring. Daarnaast komt er bij zzp’er schap meer kijken. Je hebt mogelijk meer kosten omdat je in de basis een boekhouder nodig hebt en of tijd moet stoppen in werven van klanten en of in het maken van een website zodat klanten je kunnen vinden. Al die kosten moet je eerst nog terugverdienen voordat je uberhaupt zelf iets overhoudt wat dus weer verrekend wordt met je uitkering. Het is dus allemaal heel dubbel en lastig om te kiezen wat beter bij je past; loondienst of zzp. Anderzijds kan je als zzp’er makkelijker vanuit huis werken met alle benodigde pauzes en dagindelingen die passen bij je klachten. Iets wat je in loondienst niet zomaar kunt vinden.
Wanneer je dus teveel verdiend kan je een herkeuring krijgen en of je WIA kwijtraken met alle risico’s van dien!
Wanneer je in loondienst gaat werken ben je automatisch weer verzekerd voor WIA en heb je de no risk polis (no risk polis kan je googlen is veel uitleg over online). Dit is de veiligste optie. Maar wanneer je als zzp’er je WIA kwijtraakt ben je al snel het zakje. Jezelf particulier verzekeren is haast onmogelijk als ex-WIA kandidaat. De enige optie is om je aan te sluiten bij een broodfonds maar dat is enkel voor de eerste 2 ziektejaren een soort ‘verzekering’. Daarna heb je niks meer. Dit broodfonds zou namelijk vaak geen eerste screening doen en of je mogen keuren op je gezondheid. Het fijne weet ik hier niet van. Ik wil het genoemd hebben zodat je van het bestaan af weet en bij interesse je hierin kan verdiepen. De risico’s voor een ZZP’er zijn dus best heel groot. Ik heb met heel veel verzekeringsspecialisten contact gehad en die kennen geen enkele verzekering die mij zouden willen verzekeren. Er kunnen mogelijk na minimaal 5 jaar geen wia status meer te hebben weer kleine kansjes ontstaan. Hier betaal je natuurlijk gigantisch voor.
Oplossing voor ZZP’ers die willen bijverdienen naast hun WIA!
Wat ik heb begrepen is dat als je dus teveel gaat verdienen (wat het UWV automatisch doorkrijgt via je IB aangifte) en zeker wanneer je je WIA uitkering zelf overstijgt dan zal je op den duur bericht krijgen van het UWV ivm teveel inkomsten en mogelijk herkeurd worden met een mogelijke wia stop tot gevolg. Ik heb bijvoorbeeld 2 jaar mijn WIA voorschot op 0 gezet. Dit heb ik gedaan door een inkomstenwijziging aan het UWV door te geven die als het goed is maandelijks mijn uitkering overstijgt. Mijn gezondheid is niet veranderd en ik werk nog steeds minimaal. Ik werk alleen veel slimmer en efficiënter. Dus een verandering in gezondheid geef ik niet door maar enkel financieel de bijverdiensten.
Ik zal dus ‘binnenkort’ een keer een herkeuring oproep krijgen of een WIA STOP STOP bericht. Waarom ik het heb over stop stop is omdat dit een echte beeindiging WIA is terwijl een voorschot op 0 zetten geen STOP beeindiging WIA is.
Wanneer mijn WIA stopt als ZZP’er.
Dan wordt het dus spannend. De eerste 5 jaar na je WIA stop kan je je nog wel via het vangnet eventueel opnieuw melden met verslechtering en weer een ‘herkeuring’ zelf aanvragen in verband met verslechtering. Hier zitten voor en nadelen aan laat je goed informeren hierover door een van onze WIA experts: https://www.wiahulp.nl/wia-verslechtering/
Oplossing Vrijwillige verzekeringen bij het UWV
Zodra je WIA stopt moet je binnen 13 weken de vrijwillige verzekeringen voor ziektewet en of wia aanvragen bij het UWV. Deze mogen je niet weigeren op basis van gezondheid. Je kan niet op een later moment 1 van deze 2 toch alsnog afsluiten. Dit moet binnen 13 weken na wia stop. Dus let goed op wat je doet. Je kan als je bijvoorbeeld genoeg middelen hebt om 2 jaar ziekte op te vangen kiezen om alleen een WIA verzekering af te sluiten of bijvoorbeeld een broodfonds combineren met de WIA verzekering van het UWV. Zo ben je als ZZP’er toch weer opnieuw verzekerd.
Het verzekerd dagloon kan je tussentijds wel aan laten passen. Je kan het verzekerd dagloon maandelijks verlagen en een verhoging kan maar 1 x per jaar in januari. Wanneer je ziek bent dan krijg je al snel premievrijstelling van alle dure premies. Dit is dus wel fijn geregeld. De details staan in de voorwaarden. Neem deze goed zelf door en verdiep je erin. Ik ben even voorzichtig met mijn bevindingen hierover uitspreken.
De ziektewet verzekering is duurder in premie dan de WIA. Het risico dat veel mensen gebruik moeten maken van een ziektewet verzekering is groter dan het aantal mensen dat langdurig voor altijd in de WIA terecht zal komen. Je mag voor de een of de ander een hoger of lager dagloon verzekeren. Hier kan je mee spelen. Je kan bijvoorbeeld de ziektewet lager verzekeren en denken dan moet ik even 2 jaar wat lager zitten en dan zet je de WIA bijvoorbeeld hoger. Dit mocht gaf de meneer die ik sprak aan.
De nieuwe verzekering is dan sowieso een zekerheid voor nieuwe klachten en of ziektes. Hoe het precies zit met oude klachten binnen de 5 jaar is nog een raadsel. Ik krijg van niemand duidelijkheid hierover. Moet ik dan verplicht met oude klachten mijn oude WIA laten herleven of mag ik kiezen dat ook oude klachten de nieuwe (misschien wel hogere dagloon) verzekering in gaan. Daar dit 2 verschillende afdelingen betreft op 1 vlak durft niemand mij een toezegging te geven hierover of hun handen hieraan te branden. Er is overlap tussen je oude wia rechten en een nieuwe verzekering gedurende de eerste 5 jaar na wia stop en dus het moeten melden van oude klachten.
Wat ik me besefte is dat in ieder geval met oude klachten (binnen 5 jaar na wia stop) je of de oude wia of de nieuwe verzekeringen kan ‘gebruiken’. In ieder geval iets en dus niet niets. Alles voor nieuwe klachten en ziektes is opgevangen en gaat sowieso de nieuwe verzekering in. Met de vrijwillige ziektewetverzekering van UWV ben je zelfs voor WAZO en zwangerschapsgerelateerde ziekte ed verzekerd en krijg je dus ook zwangerschapsverlof a 100%.
De premies zijn wel duur van deze verzekering maar het is voor mij nu mijn enige redmiddel als ZZP’er en straks ex WIA kandidaat om toch een nieuw vangnet te regelen. Ik vind het ontzettend spannend en vraag me uiteindelijk altijd af hoe het daadwerkelijk in de praktijk zou verlopen maarja! Ik ga springen omdat er te veel potentie in mij en mijn bedrijf zit en ik hier op aarde ben om mensen aan een eerlijk ontslag te helpen dus ik ga het doen en dus op deze manier.
Ik hoop dat deze update je weer iets wijzer heeft gemaakt en mogelijk wat vragen voor je kan beantwoorden. Dit alles uitzoeken kost bakken tijd, stress en energie maar ik ben blij dat er toch een oplossing lijkt te zijn. Ik ga nog een keer in de verzekeringsvoorwaarden duiken.
Uitgebreide informatie over de vrijwillige verzekeringen bij het UWV:
Vrijwillige verzekeringen UWV: https://www.uwv.nl/nl/verzekeren/vrijwillige-verzekering
LET OP: deze informatie heb ik verkregen middels het bellen met de specialistische WIA verzekeringsafdeling en door contact met de speciale juridische afdeling bij het UWV. Ik kan op geen enkele manier aansprakelijk zijn voor eventuele foutieve informatie. Ik heb dit naar eer en geweten genoteerd om anderen weer verder te helpen.