Zelf om VSO ontslag vragen

Voor de langdurig zieke werknemer die niet naar de WIA wil en zelf met ontslag wil gaan.

Je bent langdurig ziek en je weet niet meer wat je moet doen. Je voelt je radeloos, machteloos, je bent angstig en je slaapt slecht. Je werkgever, of misschien zelfs wel de bedrijfsarts, is je aan het pushen om weer te gaan re-integreren. Terwijl je allang weet dat het hem niet meer gaat worden bij je werkgever. Ben je bereid om nog maanden in deze stresssituatie te gaan zitten afwachten? Met slapeloze nachten over financiële stress? Of ga je actie ondernemen!

Wist je dat..

Je weet wat je lichaam nodig heeft maar wil ook van de druk af die je werkgever je oplegt.

Wat je écht wil is rust en ruimte om te herstellen van je ziekte en op den duur op zoek te gaan naar een andere baan. Iets wat goed bij je past en waar je gelukkig van wordt. Je wil een tijd rust en/of de WW in om deze rust en ruimte te krijgen. Wat wij soms zelfs zien is dat mensen sneller herstellen omdat ze niets meer moeten bij hun werkgever, er staat geen druk meer op om te re-integreren en er valt een last van de schouders. Dat wil jij toch ook?

Of je wel of niet met een VSO ontslag zou kunnen gaan hangt helemaal af van je soort klachten en ziekte. Onderaan deze pagina staat een indicatie van wanneer een VSO wel of niet kan. Bij twijfel zoek dan altijd even contact met ons. Sommige klanten moeten echt naar de WIA keuring en bij anderen zien wij veilige mogelijkheden om om een VSO te gaan vragen zodat je rust krijgt en juist kunt herstellen. 

Hier kunnen wij je alles over vertellen

Je weet alleen niet hoe je dit moet aanpakken en of je werkgever hieraan mee wil werken.

Je werkgever hoeft niet aan een vaststellingsovereenkomst mee te werken

Allereerst is het heel belangrijk om goed te beseffen dat je werkgever niet verplicht is om mee te werken aan een vaststellingsovereenkomst (VSO). Als je als werknemer niet meer op je plek bent bij je werkgever is het de normale gang van zaken dat je zelf ontslag neemt en een nieuwe baan zoekt. Je werkgever hoeft jou hier niet per sé in tegemoet te komen door middel van een VSO.

Wanneer staat een werkgever hier dan toch voor open?

Wat wij in de praktijk zien is dat een werkgever toch vaak openstaat voor een VSO omdat zij eigenlijk ook liever van jou als langdurig zieke werknemer af willen. Dit klinkt heel hard maar jij bent (meestal) een flinke kostenpost voor het bedrijf: ze moeten jouw loon doorbetalen, een tijdelijke vervanger betalen en tegelijkertijd tijd en moeite in jouw re-integratie steken. Een ontslag wordt daarom, in sommige gevallen, positief ervaren door de werkgever. Zeker als het een werkgever is die eigenrisicodrager voor de WIA is. Dit betekent dat zij zelfs 10 jaar lang jouw WIA uitkering uit eigen zak moeten betalen. 

Hoe zou het zijn als….

Zet je uitkering niet op het spel en schakel een ontslagexpert in!

Het belang van controle van je vso

Met ontslag gaan terwijl je ziek bent is maatwerk!

In principe geldt er een ontslagverbod voor je werkgever als jij ziek bent. Dit is om jou te beschermen, zodat je niet zomaar ontslagen kan worden. Het is daarom extra belangrijk om de afspraken in de VSO heel goed te controleren, zodat je straks wel de WW in kan. Je moet je namelijk beter gaan melden voordat je uit dienst kan gaan. Het is van cruciaal belang dat je je laat adviseren door een ontslagexpert, zodat je financiële toekomst niet op het spel staat.

Wanneer kunnen wij je helpen?

Voor wie is dit geschikt?

Er zijn verschillende mogelijkheden waarom je ziek thuis bent komen te zitten. In de meeste gevallen kunnen wij je helpen om zelf om een VSO te vragen, maar er zijn ook ziektegevallen waarbij het echt niet verstandig is om zelf met ontslag te gaan. Bij chronische ziektes bijvoorbeeld moet je gewoon echt de WIA keuring in, want dit gaat om de rest van je leven. 

Wel mogelijkheden voor ontslag:
Overspannenheid
Burn-out
Niet-chronische ziektes
Werkgerelateerde ziekte
Als je binnen enkele maanden 100% kunt herstellen
Geen mogelijkheden voor ontslag:
Chronische ziektes die niet over gaan en altijd klachten zullen geven.
Ernstige diagnoses (bijvoorbeeld: acute nierfalen, kankerdiagnose).
Operaties die nog gepland staan om je herstel te bevorderen.
Als je niet volledig binnen enkele maanden 100% kunt herstellen.
Groot risico op terugval (bij ernstige fysieke of mentale ziektes)
De stappen

Hoe gaat dit dan in zijn werk?

Fase 1

Je plant een gratis match-call met een van onze ontslagexperts in. Hierin bespreken we samen je situatie om te kijken of het zinvol en veilig is om voor een VSO ontslag te gaan. Als wij denken dat dit een optie is bespreken we dit uitgebreid met je. Vervolgens kan je er zelf voor kiezen om de stap te zetten om met ons in zee te gaan zodat we het VSO ontslag ook echt gaan proberen te regelen voor je.

Zodra je akkoord bent gegaan en officieel klant bij ons bent geworden, gaan wij je werkgever bellen. We gaan met een zeer doordachte strategie polsen of er een VSO mogelijk is en gesprekken voeren. Je hoeft hierin niet bang te zijn dat je onderhandelingspositie slechter wordt. Wij doen dit op een rustige en vriendelijke manier, wat altijd heel goed valt bij werkgevers.

Wij weten precies welke tone of voice er nodig is om een goede VSO los te krijgen en de win-win aan je werkgever te laten zien. Het levert hen immers een financieel voordeel op en daarnaast zijn er veel goede werkgevers die oprecht het beste met jou voor hebben.

Werkgevers vinden het juist fijn dat wij bellen en waarderen ons en onze aanpak enorm. Als wij iets vragen met een perfecte aanpak dan doen we ons werk, als jij iets vraagt kan het juist escaleren of in het verkeerde keelgat schieten (in hoge uitzondering is het beter dat jij belt maar dat zullen we met je overleggen).

Fase 2

Heb je de VSO ontvangen? Super! Deze moet dan nog gecontroleerd worden zodat deze WW proof is én om te checken of jij krijgt waar je recht op hebt. Je hebt misschien nog openstaand verlofsaldo of overwerk (ja, dit kan ook nog openstaan als je al langdurig ziek bent). Dit moet ook goed in de VSO worden verwerkt, aangezien je hier gewoon recht op hebt!

Ter informatie: wij zien maar 1 kloppend ontslag per maand van de gemiddeld 80-100 dossiers per maand. Deze controle doen wij voor jou.

Afhankelijk van of het enkel een controle is en dat je meteen kunt tekenen of dat wij nog uitgebreid voor je gaan onderhandelen, is deze prijs flexibel. Dit is maatwerk en hierover zullen we je persoonlijk informeren.

Ons aanbod

Wat is de investering?

Fase 1:
Help mij aan een VSO

Eerst hebben we een gratis match-call. Vervolgens, nadat je hebt besloten dat je ervoor wilt gaan, contacteren wij je werkgever om de mogelijkheid van de VSO te bespreken en de voordelen voor de werkgever uit te leggen. Wij weten precies hoe we dit moeten aanpakken en zeggen de juiste dingen waar jouw werkgever gevoelig voor is. Wij doen ons uiterste best om jou aan de VSO te helpen!

Je betaalt dit bedrag direct, maar je kan het ook in 2 termijnen van 145 euro betalen. 

Fase 2:
Ik heb de VSO ontvangen

Je hebt de VSO ontvangen. Nu moet deze nog gecheckt worden of het WW-proof is en of je krijgt waar je recht op hebt. Wij zien maar 1 kloppend ontslag per maand (van de 80 – 100 dossiers die wij maandelijks behandelen). Ga niet gokken met je financiële toekomst, en al helemaal niet als je langdurig ziek bent! Wees er 100% zeker van dat de VSO veilig is om te tekenen. 

De exacte prijs is maatwerk en afhankelijk van hoe goed jouw VSO is opgesteld en waar je recht op hebt. We kunnen dit in een persoonlijk gesprek uitleggen en een berekening voor je maken.

Reviews

Dit zeggen klanten over ons

De combinatie van laag belastbaar zijn, een verschil van inzicht met de werkgever en de overweldigende informatie online over de WIA, zonder verdere helderheid via het UWV of bij HR gaf mij heel veel stress. De praktische informatie met tips & to do's over de volgende stap die mij te wachten stond vond ik bij De Ontslagexpert.

De aangeboden stapsgewijze heldere online lessen in hapklare brokken voldoen uitstekend aan mijn behoefte en loodsen mij er geleidelijk doorheen. In de besloten community kunnen vragen worden gesteld voor verdere verdieping en interactie met anderen. Ik ben zelfs door iemand van het team gebeld voor nadere toelichting en advies.

Het geeft mij enorm veel vertrouwen om hier terecht te kunnen met mijn vragen en onzekerheden. Omdat ik nu meer kennis heb van het WIA traject, kan ik mij beter voorbereiden op de gesprekken en voel ik mij geruster om deze ook aan te gaan.

De inhoud van de cursus wordt regelmatig geüpdate aan de recentste inzichten en vraagstukken. Ik beveel deze dienst dan ook van harte aan. Je hoeft er niet alleen voor te staan!
Anoniem
Medisch specialist
Ik zat in een situatie waarin het niet meer lekker liep tussen mij en mijn werkgever. Het voelde alsof ik vastzat en dit veroorzaakte veel stress, wat mijn herstel enorm belemmerde. Na goed de website van De Ontslagexpert te hebben bekeken en de duidelijke uitleg in de filmpjes, kreeg ik het vertrouwen om contact op te nemen om zelf om een VSO te gaan vragen. Daarnaast hadden de uitstekende reviews mij ervan overtuigd dat dit de juiste stap was.

Vanaf het eerste contact voelde ik me gehoord en begrepen. De Ontslagexpert nam alles direct uit mijn handen, wat me rust gaf en mijn stress enorm verminderde. Het was zo fijn om eindelijk iemand aan mijn zijde te hebben die voor mij opkwam, want zonder hulp voel je je behoorlijk alleen in zo'n situatie.

Dankzij De Ontslagexpert hoefde ik me nergens zorgen over te maken. Zij regelde alles: van de gesprekken met mijn werkgever tot aan het onderhandelen over een nette vergoeding. Ik kreeg vrijstelling van werk en kon eindelijk de rust krijgen die ik zo hard nodig had. Het hele proces verliep soepel en snel, en het resultaat was beter dan ik ooit had verwacht.

Ik raad iedereen die in een vergelijkbare situatie zit aan om De Ontslagexpert in te schakelen. Ze zijn er écht voor je. Ze waren altijd bereikbaar via app of telefoon en hielden me goed op de hoogte van alles. Wat een opluchting! Bovendien voelde het extra persoonlijk door de handgeschreven kaart die ik ontving. Heel erg bedankt, jullie zijn kanjers!
Patrick
Sinds enkele jaren werkte ik voor mijn werkgever. Ik merkte dat het me steeds zwaarder viel na verschillende veranderingen binnen de organisatie en er meer werk bij me weggezet werd. Met mijn leeftijd van 65 jaar werd het toch best een pittige baan die me steeds meer stress gaf. Met een reorganisatie ontsprong ik de dans, terwijl ik graag voor iemand plek had gemaakt die wel graag had willen blijven. Sindsdien probeerde ik zelf te bewerkstelligen bij mijn werkgever of we niet uit elkaar konden gaan. Maar met al personeelstekort en moeite de vacatures op te vullen waren ze daar niet perse happig op. Toch bleef het me niet lekker zitten, bang ook om uit te vallen.

De Ontslagexpert kwam op mijn pad via LinkedIn. We bespraken de mogelijkheden en mijn wensen en daarmee werd er contact gelegd met de HR afdeling van mijn werkgever. Dat contact is zeer positief en open verlopen. Waarbij eerst werd aangegeven dat het allemaal niet mogelijk was, is doorgevraagd wat wel kan, om een vervelende situatie in de toekomst te voorkomen. Zo ontstond een VSO waarbij ik nog enkele maanden voor de werkgever zou werken, zodat ze niet in een groot gat zouden vallen in de planning en kreeg ik een steuntje in de rug voor het pad wat na mijn dienstverband bij de werkgever volgt. Ik ben heel blij en opgelucht met dit resultaat. Wat mij al maanden niet lukte, regelde de ontslagexpert in nog geen twee weken tijd voor me.
Anoniem
In het tweede ziektejaar zat ik er echt helemaal doorheen. De acties van mijn werkgever begreep ik niet en gaven mij het gevoel dat ze mij er op een akelige manier eruit wilden werken. Natuurlijk voelde ik dat op dat moment niet goed aan, ik was immers erg emotioneel, ziek en moe.

Op internet probeerde ik informatie te zoeken over ontslagprocedures en wat je rechten zijn. Al snel belandde ik in een oerwoud aan informatieve sites, juristen en adviesbureaus. Daardoor raakte ik steeds verder in de knoop.

Gelukkig liep ik tegen de site van Linda aan en zij schreef op een voor mij begrijpelijke manier over de WIA en ontslag. Dat gaf mij rust en de juiste informatie, precies wat ik nodig had op dat moment. Het gedrag van mijn werkgever begon ik steeds beter te begrijpen en dit bevorderde ook goede communicatie tussen met mij en mijn werkgever.

Uiteindelijk heb ik een goed gevoel over de hele ontslagprocedure overgehouden. Linda's combipakket heeft mij heel veel slapeloze nachten en stress bespaard, het is echt de investering waard.
Anoniem
Leraar
Zelf om ontslag vragen VSO: Vraag maar raak

Veelgestelde vragen

Als jij om ontslag vraagt bij je werkgever dan hoeft deze jou geen transitievergoeding mee te geven. Echter, in de praktijk zien wij dat dit toch nog wel vaak wordt afgesproken in de vaststellingsovereenkomst. Dit is per situatie verschillend aangezien ontslag maatwerk is. Zonder jouw specifieke situatie te weten kunnen we hier geen uitspraken over doen.

Dit is niet verstandig en dit raden wij daarom altijd af. Als jij langdurig ziek bent en bij je werkgever om ontslag gaat vragen, dan moet je zeker weten dat jouw ontslag WW proof is. Anders sta je straks met lege handen, zonder inkomen en dan kom je in de financiële problemen. Wij zijn ontslagexperts en het enige wat wij de hele dag doen is ontslagen onderhandelen en VSO’s controleren. Wij weten precies waar je recht op hebt en wat een fair deal is voor je situatie en weten wat er nog toegevoegd moet worden in de VSO.

Hoe dichter je bij de 2 jaar ziekte komt hoe minder happig een werkgever er soms op is een om een VSO te geven. Als ze namelijk wachten tot 2 jaar ziekte krijgen ze de ontslagvergoeding/transitievergoeding namelijk terug van het UWV. Tenzij je werkgever eigenrisicodrager is dan betalen ze nog 10 jaar je WIA en die willen je vaak dan nog wel uitkopen.

Het is heel belangrijk dat jij je goed voorbereidt op de WIA keuring. Dit doe je met behulp van de WIA cursus waar jij precies leert wat je wel en vooral niet moet zeggen tijdens de WIA keuring.

Dit hangt volledig af van de situatie. Voor de één is het ontslag een zegen en knapt hij/zij er helemaal van op, terwijl wij een ander kunnen adviseren om vooral niet met ontslag te gaan en de 2 jaar ziekte uit te zitten. Ieder persoon is verschillend en dit is daarom echt maatwerk. Neem gratis en vrijblijvend contact met ons op om jouw situatie te bespreken, waarna wij je een passend advies kunnen geven.

Interesse in onze hulp?

Laten we kijken of we je kunnen helpen en vul nu eerst de Gratis Ontslag Scan in!

Ontdek nu eerst zelf of je in aanmerking komt om zelf om een VSO ontslag te kunnen vragen. In sommige situaties kan dit absoluut niet en in anderen wel. Daarnaast ontdek je welke mogelijke winst en ontslagdeal je kunt verwachten en hoe dit werkt.

Na het invullen van de korte Gratis Ontslag Scan ontvang je direct in je (spam) mailbox de te nemen stappen en kun je er zelf achter komen of wij je kunnen helpen en wat je nu te doen hebt.

Let op: We kunnen je alleen helpen als je deze Gratis Ontslag Scan hebt ingevuld.

Neem gratis en vrijblijvend contact op en plan een match-call in!

Vul hieronder het contactformulier in, dan koppelen wij je direct aan een WIA Expert, die binnen 2 werkdagen contact met je opneemt om de afspraak in te plannen. Heb je na 2 werkdagen niets vernomen? Check dan je (spam) mailbox of mail ons rechtstreek op vragen@wiahulp.nl, want dan is er iets fout gegaan.

Gratis inkijk module 'Zorgeloos richting WIA en ontslag

Zorg voor een eerlijke, kloppende WIA keuring die recht doet aan je situatie waarbij je klachten serieus worden genomen en voorkom ernstige financiële gevolgen.