Blog 1/2 Wanneer en hoe werkt een herbeoordeling/ herkeuring van het UWV als je bijverdient?

Hoe zit het als je bijverdient naast je WGA of IVA uitkering? Wanneer krijg je een herbeoordeling van het UWV? Waar heb je recht op als je gezondheid weer achteruit gaat? Hoelang is er een vangnet en hoe ziet deze eruit? Vragen waar veel lotgenoten mee zitten. Ik nam telefonisch contact op met mijn favoriete Sociaal Zekerheidsrecht advocaat Rudolf van der Ham en zocht het een en ander uit. 

Geef wijzigingen door aan het UWV! 

Allereerst hoor je netjes aan het UWV door te geven wanneer je weer een inkomen hebt en gaat bijverdienen. In deze lijst van het UWV kun je zien welke wijzigingen je überhaupt hoort door te geven wanneer je een WGA of IVA uitkering hebt. Wanneer je werkt voor een werkgever in loondienst of ZZP’er wordt, dan geef je dit door middels een speciaal wijzigingsformulier. Deze kun je vinden op de website van het UWV. 

De WGA of IVA uitkering als voorschot

Als ik het heb over een voorschot dan heb ik het niet over het “voorschot” aan uitkering dat je ontvangt als UWV te laat is met een WIA keuring. Als je naast je uitkering weer aan het werk gaat dan merkt UWV de uitkering aan als “voorschot”. Reden is dat de inkomsten die je ontvangt uit werk achteraf halfjaarlijks of jaarlijks definitief met je uitkering worden verrekend. 

De verrekening in loondienst

Het is vele malen eenvoudiger om in loondienst te werken. Er is een duidelijk salaris waarop je voorschot van je WGA of IVA uitkering makkelijk aangepast kan worden. Je hebt een loonstrook, loonheffingen en premies worden via jouw werkgever afgedragen en kunnen dus easy verrekend worden. Het UWV verrekent elk half jaar het verdiende inkomen met je uitkering. Deze gegevens ontvangen zij van de Belastingdienst. Deze verrekening is veel duidelijker en makkelijker, want what you see is what you get. 

De verrekening als ZZP’er 

Als ZZP’er ligt dit een stuk lastiger. Je fiscale netto winst wordt namelijk verrekend met je uitkering. Een fiscale netto winst is iets anders dan simpel je omzet minus de kosten en dus de gewone commerciële winst (vraag hiervoor uitleg aan een financieel persoon of adviseur). Jouw boekhouder kan je vaak tussentijds wel vertellen waar je netto winst ongeveer op staat. Echter door allerlei fiscale voordelen en regelingen is dit tussentijds veel lastiger te zeggen. Vaak weet je pas aan het eind van een jaar precies wat je fiscale netto winst gaat zijn. 

Ik ben zelf ZZP’er en moet jaarlijks bij mijn persoonlijke belastingaangifte ook mijn zakelijk deel opvoeren (dit doet mijn boekhouder). Hierdoor weet het UWV automatisch wat mijn fiscale netto winst is. Aan de hand hiervan bepaalt het UWV in welke mate zij mijn voorschot gaan korten (want je verdiende geld moet je laten verrekenen met je uitkering). Vervolgens  gaan ze je uitkering schatten en aanpassen. 

Echter zodra je meer gaat verdienen kan het slim zijn om maandelijks je inkomen te gaan schatten en dit al vooraf door te geven. Er zitten voordelen aan om direct in hetzelfde jaar de verrekening te laten plaatsvinden in plaats van achteraf het jaar erop (dit ivm belastingjaren). Vraag hiervoor hulp aan een financieel persoon of adviseur. Ik wil jullie enkel bewust maken en informeren over de opties en waar je op moet letten. 

Wanneer krijg je een herbeoordeling/herkeuring van het UWV?

Hier is onduidelijkheid over omdat er nieuwe suggesties kenbaar waren gemaakt in het regeerakkoord. Echter is dit tot op de dag van vandaag nog een suggestie. Op dit moment werkt het zo dat als je een WGA 80-100% of IVA uitkering hebt en een jaar lang 20% van je maatmaninkomen verdient je een herbeoordeling (kunt krijgen) krijgt van het UWV. (Betekent niet altijd dat dit ook direct gebeurt, soms gebeurt dit pas wat later.) Dit is dus niet 20% van je huidige bruto uitkering maar dit heeft betrekking op je oude verdiende salaris inclusief indexeringen. Daarnaast kijkt het UWV gewoon ieder jaar opnieuw naar wat je verdiend hebt, of het verhaal klopt, wat voor werk je doet en of dit wel of niet passend is. Aan de hand van deze gegevens bekijkt het UWV of er een herbeoordeling nodig is. Heb je een WGA 35-80%? Dan is het afhankelijk van je resterende verdiencapaciteit wanneer er een herbeoordeling zal plaatsvinden.  

Wat is je maatmaninkomen?

Het maatmaninkomen is het inkomen dat je verdiende voorafgaande de 1e ziektedag, verhoogd met de jaarlijkse indexeringen. Simpel gezegd, het loon dat je verdiende toen je nog geen beperkingen had. Waarom is het maatmaninkomen zo belangrijk? Dit inkomen wordt door het UWV gebruikt om het arbeidsongeschiktheidspercentage vast te stellen. Dus als je naast je uitkering werkt en je zet dit loon af tegen het maatmaninkomen dan kun je zien of je nog in de juiste arbeidsongeschiktheidsklasse valt. Op deze wijze zal UWV ook tijdens een herbeoordeling toetsen of er nog recht bestaat op een IVA of WGA uitkering. Als je precies wilt weten wat je huidige maatmaninkomen is (let op dat je duidelijk vraagt of de jaarlijkse indexeringen hierin zitten) dan kun je het beste even bellen met het UWV en dit navragen bij je arbeidsdeskundige en vragen hoeveel dus 20% voor jou zou zijn. Deze vraag kun je ook stellen in je online berichtenbox van Mijn UWV dan staat hun antwoord zwart op wit.

Wat gebeurt er als je een jaar lang meer dan 20% aan inkomen verdient?

Ik ga hier even uit van de situatie IVA of een WGA 80-100%. Het maakt niet uit of je dit inkomen in loondienst of als ZZP’er verdient (inkomen is inkomen). De WGA of IVA status zal wijzigen en of stoppen. 

Dit is afhankelijk van hoeveel je dus bijverdient en voor welk percentage je na een herbeoordeling wordt afgekeurd. Wanneer je bijvoorbeeld van een IVA uitkering naar een (gedeeltelijke) WGA uitkering gaat dan zit je nog steeds in de WIA en bestaat er recht op uitkering. Wanneer je van een WGA 80-100% naar een WGA 35-80% gaat dan zit je ook nog steeds in de WIA. Maar wanneer je voor minder dan 35% arbeidsongeschikt of misschien zelfs 0% arbeidsongeschikt wordt verklaard vanwege je inkomsten dan val je uit de WIA en bestaat er geen recht op uitkering.

Ofwel wanneer je 65% van je maatmaninkomen verdient stopt je WGA of IVA uitkering. Op het moment dat je uitkering stopt gaat er een vangnet van 5 jaar lopen. Als je na beëindiging van de uitkering binnen 5 jaar weer toegenomen arbeidsongeschikt wordt dan kun je opnieuw een verslechtering doorgeven/herbeoordeling aanvragen bij het UWV om te laten bepalen of er weer recht bestaat op uitkering. Een verslechtering kan ook slechter uitpakken dus doe altijd goede research of dit wel slim is om te doen. Onze WIA experts kunnen je hiermee helpen. Lees hier meer over op: https://www.wiahulp.nl/wia-verslechtering/  

Hoe je het dus moet zien; zolang je een IVA of WGA uitkering hebt dan val je onder de WIA en bestaat er recht op uitkering. Zodra je minder dan 35% wordt afgekeurd dan stopt de uitkering, val je niet meer onder de WIA en bestaat er geen recht op een uitkering. Als de uitkering stopt dan gaat het vangnet van 5 jaar lopen. Op het moment dat je daarna weer een uitkering zou krijgen omdat je toch weer toegenomen arbeidsongeschikt raakt, dan stopt het vangnet van 5 jaar. Zolang er een uitkering is kun je op elk moment een herbeoordeling/verslechtering bij het UWV aanvragen (als daar reden voor is). Wordt de uitkering weer beëindigd dan gaat het vangnet van 5 jaar (dus na elke beëindiging van uitkering) weer lopen. 

Wat als de WGA of IVA stopt ivm teveel verdienen

Iedereen kan dus zodra je volledig uit de WIA bent gevallen het vangnet van 5 jaar inschakelen. Iedereen zijn angst is dat je na een herbeoordeling van UWV niet meer je oude uitkering krijgt zodra het slechter gaat. En hier zijn inderdaad geen garanties voor. Het ligt aan je situatie, je aandoening, soort uitkering waar je inzit (WGA of IVA), de reden van het beëindigen van je uitkering en de situatie waarom het niet meer gaat. Deze factoren bepalen op welke uitkering je weer recht gaat hebben. Wel is het goed om je te bedenken dat als je bijvoorbeeld met een slimme lucratieve business met weinig uren veel omzet kan draaien dit natuurlijk heel anders is dan dat je opeens 40 uur weer werkt.

Voorbeeld IVA: In principe is het zo dat je recht had op die uitkering die je eerder had met de klachten die je toen ook had. Met die klachten ben je toch wat gaan proberen bijvoorbeeld een slimme lucratieve business (weinig uren veel omzet). Je bent dus niet uit de IVA uitkering gegaan omdat je qua gezondheid meer belastbaar bent geworden. Als er geen veranderingen zijn in je medische situatie en daarmee dus ook niet in je klachten of beperkingen zou het gek zijn als een verzekeringsarts opeens je beperkingen niet meer zou accepteren. Er kunnen mogelijk bij een herbeoordeling zelfs nieuwe medische checks gedaan worden. Er is geen garantie dat je dan weer een IVA gaat krijgen maar vecht het altijd aan door middel van bezwaar als een herbeoordeling niet tot de gewenste situatie leidt. Onze bezwaarspecialisten staan voor je klaar: https://www.wiahulp.nl/wia-bezwaar/

Je bent in loondienst:

Kleine side note: Wanneer je in loondienst bent en je wordt ziek dan kan je werkgever gebruik maken van de no risk polis van het UWV. Dit is echter maar 5 jaar. Dit is iets totaal anders dan het vangnet van 5 jaar waar ik het nu steeds over heb. Je werkgever krijgt dan het loon dat hij jou moet doorbetalen tijdens ziekte weer terug van het UWV. Dit stimuleert werkgevers om WIA gerechtigden toch in dienst te nemen. Je kan zelfs verlenging van 5 jaar extra no risk polis aanvragen. Ik denk dat dit in de meeste gevallen altijd raadzaam is om samen met je werkgever te doen.

Na het vangnet van 5 jaar en dus 5 jaar lang uit de WIA zijn:

Loondienst:

Doordat je in loondienst bent, ben je door je werkgever automatisch opnieuw verzekerd voor de ziektewet en WIA. Dit is dus het geluk van in loondienst zijn.  

ZZP’er:  

Na die 5 jaar volledig uit de WIA zijn en in het vangnet van 5 jaar te hebben gezeten houdt het op. Dus stel dat je 5 jaar lang je volledig maatmaninkomen zelf verdient is er geen vangnet meer vanuit het UWV na die 5 jaar. Particulier kan je je nergens verzekeren en dan heb je dus mooi niks geen vangnet of terugval mogelijkheden.

Wat je dan zou kunnen doen is een vrijwillige verzekering afsluiten bij het UWV, want deze verzekering mogen je niet keuren en moeten je accepteren. Wat dit kost en hoe dit met de voorwaarden zit kan je vinden op de website van het UWV. Het lastige kan zijn met zo’n verzekering dat je nu met bepaalde klachten die verzekering afsluit en met je huidige aandoening en klachten bepaald werk doet. Stel dat het dan slechter met je gaat, moet je gaan verklaren waarom je opeens dat werk (wat je al deed met je klachten) opeens niet meer zou kunnen (met die klachten). Geen idee hoe een dergelijke verzekering hiermee om zal gaan, ik heb veel uren aan advocaten betaald om hier antwoord op te krijgen maar heb deze helaas niet gevonden. Belangrijk is wel dat je de vrijwillige verzekering pas kan afsluiten nadat je WIA officieel gestopt is en dit binnen 13 weken moet doen. Anders kan je ook hier nooit meer in terecht komen. Ik heb ruim 2 jaar lang mijn WIA voorschot op 0 euro gehad in verband met inkomsten uit mijn bedrijf. Ik heb nu pas de officiele stop stop stop brief van mijn WIA uitkering gehad en heb me dus nu razendsnel binnen 13 weken aangemeld voor de vrijwillige WIA verzekering bij het UWV. Omdat ik DGA ben en een BV heb kan ik zelfs de vrijwillige ziektewet verzekering niet afsluiten. Helaas is er dus nu voor mezelf niks geregeld voor de eerste 2 jaar ziekte als ik ooit weer ziek ben en niet kan werken maar heb ik me wel kunnen verzekeren voor de WIA. Schrijnend dat er verder in Nederland niks mogelijks is voor ons WIA afgekeurden.

Misschien vindt je dit ook interessant:

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gratis inkijk module 'Zorgeloos richting WIA en ontslag

Zorg voor een eerlijke, kloppende WIA keuring die recht doet aan je situatie waarbij je klachten serieus worden genomen en voorkom ernstige financiële gevolgen.